Σωλήνες Vortex (Vortex tubes)

Το φαινόμενο κατά το οποίο ένα αέριο στροβιλίζεται γύρω από έναν άξονα καλείται Vortex.

Ένα σωληνάκι Vortex δημιουργεί ψυχρό και θερμό αέρα εξαναγκάζοντας τον πεπιεσμένο αέρα να περάσει από ένα θάλαμο ο οποίος στροβιλίζει τον πεπιεσμένο αέρα φυγοκεντρικά κατά μήκος του εσωτερικού τοιχώματος του σωλήνα με πολύ υψηλή ταχύτητα, προς την βαλβίδα ελέγχου.Ένα σωληνάκι Vortex δημιουργεί ψυχρό και θερμό αέρα εξαναγκάζοντας τον πεπιεσμένο αέρα να περάσει από ένα θάλαμο ο οποίος στροβιλίζει τον πεπιεσμένο αέρα φυγοκεντρικά κατά μήκος του εσωτερικού τοιχώματος του σωλήνα με πολύ υψηλή ταχύτητα, προς την βαλβίδα ελέγχου. Ένα ποσοστό του θερμού, υψηλής ταχύτητας αέρα επιτρέπεται να εξέλθει από την βαλβίδα ελέγχου.

Το υπόλοιπο μέρος του αέρα εξαναγκάζεται να επιστρέψει, μέσα από το κέντρο του, υψηλής ταχύτητας, ρεύματος αέρα, χάνοντας θερμότητα, περνώντας από το κέντρο του θαλάμου στροβιλίσματος και τελικά, να εξέλθει από το άλλο άκρο του σωλήνα σαν εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας αέρας.

Οι σωλήνες Vortex, μπορούν να μειώσουν την θερμοκρασία του εισερχόμενου πεπιεσμένου αέρα από 20 βαθμούς Κελσίου σε θερμοκρασία της τάξεως των – 40 βαθμών Κελσίου ή αντίστοιχα στο άκρο του θερμού αέρα θερμοκρασία της τάξεως των 80 βαθμών Κελσίου. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας γίνεται με την βαλβίδα ελέγχου, η οποία αφήνει μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό θερμού αέρα να εξέλθει από αυτή.

Οι σωλήνες Vortex κατασκευάζονται σε 4 μοντέλα και η ψυκτική τους ισχύς στα 6,9 barαρχίζει από 100 BTUH έως 6000 BTUH.

Οι περισσότερες εφαρμογές τους αφορούν τον ψυχρό αέρα που παράγουν.

Χρησιμοποιούνται για :

Ψύξη εργαλείων κοπής κατά την κατεργασία μετάλλων, πλαστικού, όπου δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ψυκτικού υγρού.
Ψύξη κόλλησης ή κόλλας.
Ψύξη καλουπιών πλαστικών αντικειμένων.
Στέγνωμα μελανιού σε ετικέτες ή μπουκάλια.
Και πολλές άλλες εφαρμογές που απαιτούν τοπική ψύξη.

Αναλυτική παρουσίαση